Immunology of Diabetes Society

Η Immunology of Diabetes Society είναι μια διεθνής πρωτοβουλία συνεργασίας που δημιουργήθηκε για να προωθήσει την έρευνα που σχετίζεται με την αιτιολογία, την παθογένεση, την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1.

Έκθεση της Επιτροπής Εργαστηρίου IDS T-Cell

Τους τελευταίους 12 μήνες σημειώθηκε μια περίοδος σταθερής προόδου στην ανάπτυξη αναλύσεων Τ-λεμφοκυττάρων για την ανίχνευση αυτοαντιδραστικών Τ κυττάρων νησίδων. Αυτό είναι επίκαιρο, καθώς η πίεση για την ανάπτυξη ισχυρών αναλύσεων έχει, αν μη τι άλλο, ενταθεί καθώς σχεδιάζεται ένας αυξανόμενος αριθμός δοκιμών παρέμβασης.

Ένας στόχος ήταν η αξιολόγηση της τεχνολογίας ELISPOT της κυτοκίνης, η οποία, κατ’ αρχήν, αντιπροσωπεύει την πιο ευαίσθητη μέχρι σήμερα ανάλυση για την ανίχνευση αποκρίσεων τελεστών Τ-κυττάρων, με πιθανούς ρυθμούς ανίχνευσης τόσο χαμηλούς όσο 1 ανταποκρινόμενος ανά εκατομμύριο. Τα κιτ Cytokine ELISPOT που έχουν αναπτυχθεί εμπορικά είναι ικανά να ανιχνεύουν μια σειρά διαφορετικών τύπων κυττάρων τελεστών (Th1, Th2, Tr1). Επιπλέον, η προσέγγιση έχει βελτιωθεί σημαντικά με την εμφάνιση αντικειμενικής και όχι υποκειμενικής ανάγνωσης πιάτων μέσω αυτοματοποιημένων τεχνολογιών ανίχνευσης κηλίδων. Το καλοκαίρι του 2002, οργανώθηκε ένα εργαστήριο υγρού στο Ντίσελντορφ από τη Nanette Schloot συγκρίνοντας τρεις διαφορετικές εμπορικές μορφές ανάλυσης και αναγνώστες. Το εργαστήριο επιβεβαίωσε τη δυνατότητα των ELISPOT για την ανίχνευση χαμηλού επιπέδου αυτοαντιδραστικών αποκρίσεων Τ-λεμφοκυττάρων (π.χ. περίπου 1 τελεστικό κύτταρο ανά 100.000 μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος). Προσδιόρισε επίσης σημαντικές διαφορές που σχετίζονται με τη μορφή στην ευαισθησία και την αναλογία σήματος προς θόρυβο, χαρακτηριστικά ανάλυσης που είναι εξαιρετικά σχετικά με τις μελέτες στον διαβήτη τύπου 1. Ένας τομέας που θα απαιτήσει σαφώς μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον είναι η ανάλυση και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων (π.χ. χρήση δεικτών διέγερσης, αφαίρεση υποβάθρου, στοίβαξη διαφορετικών κυτοκινών, στατιστική ανάλυση). Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με την αναφορά δεδομένων ή την ανάθεση θετικότητας. Για πλήρεις λεπτομέρειες, δείτε Schloot et al 2003 ή στείλτε e-mail στον Mark Peakman για προεκτύπωση.

Ένας δεύτερος στόχος είναι να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για συμμετοχή στο WS. Αυτό μπορεί να προωθηθεί με δύο τρόπους – παροχή αντιγόνου και καθοδήγηση ανάλυσης. Για να αποφευχθεί το αρχικό εμπόδιο της ποιότητας του αντιγόνου (βλ. προηγούμενες εκθέσεις και δημοσιεύσεις WS), το IDS T cell WS συγκέντρωσε μια συλλογή πεπτιδίων που αντιπροσωπεύουν επιτόπους Τ κυττάρων προϊνσουλίνης, GAD65 και IA-2, τα οποία μπορούν να ληφθούν από την επιτροπή WS (μια προσφορά που έχουν ήδη ληφθεί από ομάδες στο Ντίσελντορφ, Μιλάνο, Λέιντεν, Στοκχόλμη, Κόμπε, Μαϊάμι και Ντένβερ). Σε συνδυασμό με αυτό, δύο πρωτόκολλα έχουν πλέον αναρτηθεί στον ιστότοπο: ένα πρωτόκολλο για μια δοκιμασία πολλαπλασιασμού Τ-λεμφοκυττάρων και ένα πρωτόκολλο για έναν προσδιορισμό ELISPOT κυτοκίνης, καθώς και συνδέσμους προς έναν άλλο, τα οποία αξιολογήθηκαν και τα δύο στο Εργαστήριο του Ντίσελντορφ. Τα μέλη IDS ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση αυτών των πόρων για την ανάπτυξη δοκιμασιών.

Αρκετές προκλήσεις, εκτός από αυτές της επιλογής και της επικύρωσης της δοκιμασίας, εγείρονται από την εμφάνιση πολυκεντρικών δοκιμών παρέμβασης στον διαβήτη τύπου 1. Οι δοκιμές θα απαιτήσουν αξιολόγηση για την καταλληλότητά τους για χρήση κρυοσυντηρημένου και όχι φρέσκου αίματος και τις απαιτήσεις υψηλής απόδοσης με χαμηλό κόστος. Μια τρέχουσα πρωτοβουλία της κοινοπραξίας Immune Tolerance Network (ITN) / TrialNet είναι η αξιολόγηση φρέσκου έναντι κατεψυγμένου υλικού σε διαφορετικές μορφές ανάλυσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συζητήθηκαν παραπάνω. Η ίδια κοινοπραξία πρέπει επίσης να επαινεθεί για μια πρόσφατη σύγκριση πολλαπλών κέντρων διαφορετικών δοκιμών Τ κυττάρων με χρήση κωδικοποιημένων δειγμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται με ενδιαφέρον.

Κοιτάζοντας το μέλλον, μια ωριαία συνεδρία στο IDS-7 στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρέχει τα τελευταία νέα σχετικά με ορισμένες από τις εξελίξεις που περιγράφονται παραπάνω, όπως:
Αναφορά σχετικά με τη μελέτη ITN/TrialNet διαφορετικών αναλύσεων Τ κυττάρων
Ενημέρωση για τεχνολογίες υπό αξιολόγηση από ομάδες IDS (π.χ. ELISPOT, τετραμερή)
Συζήτηση αναδυόμενων θεμάτων όπως φρέσκα/κατεψυγμένα κύτταρα, βελτιώσεις σε δοκιμασίες, αλληλεπιδράσεις με άλλες ασθένειες, ερμηνεία δεδομένων
Οι ερευνητές που επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις για παρουσιάσεις – σχετικά με νέες δοκιμασίες Τ κυττάρων / αποτελέσματα / εφαρμογές / αντιγόνα / επίτοπους / φρέσκα έναντι κατεψυγμένων κυττάρων – θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή Τ-λεμφοκυττάρων WS έως τις 15 Δεκεμβρίου 2003.

Κατάλογος εκδόσεων IDS T cell WS

Roep BO, Atkinson MA, van Endert PM, Gottlieb PA, Wilson SB και Sachs JA. Αυτοαντιδραστικές αποκρίσεις Τ κυττάρων σε ινσουλινοεξαρτώμενο (Τύπου 1) σακχαρώδη διαβήτη. Έκθεση του πρώτου διεθνούς εργαστηρίου τυποποίησης αναλύσεων Τ κυττάρων. J Autoimmun 1999, 13:267-82.
Peakman M, Tree TI, Endl J, van Endert P, Atkinson MA και Roep BO. Χαρακτηρισμός παρασκευασμάτων GAD65, προϊνσουλίνης και της νησίδας τυροσινοφωσφατάση ΙΑ-2 για χρήση στην ανίχνευση αυτοαντιδραστικών Τ-κυττάρων στον διαβήτη τύπου 1: έκθεση της φάσης II του Δεύτερου Διεθνούς Εργαστηρίου Ανοσολογίας του Διαβήτη για την Τυποποίηση των προσδιορισμών Τ-κυττάρων στον διαβήτη τύπου 1. Diabetes 2001;50:1749-54.
Schloot NC, Meierhoff G, Faresjö MK, et al. Σύγκριση μορφών ανάλυσης κυτοκίνης ELISpot για την ανίχνευση αυτοαντιδραστικών Τ κυττάρων με αντιγόνο νησίδων. Έκθεση του Third Immunology of Diabetes Society T-Cell Workshop. J Autoimmun 2003; 21:365-376